Étkezés cöliákiával – Egy életre szóló étrendváltás

Tanácsok az egészségért / 25. 11. 2024
Étkezés cöliákiával – Egy életre szóló étrendváltás

A cöliákia nem gyógyítható, de meg lehet tanulni vele együtt élni. A világ népességének körülbelül egy százaléka szenved cöliákiában. Számos ember számára ez lehet az az ösztönző, amely egészségesebb és pozitívabb irányba tereli az étrendjüket. De hogyan? 

Mi a glutén?

A glutén – vagy más néven sikér – bizonyos gabonafajtákban természetesen előforduló fehérje. Ez tulajdonképpen két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely a magvak belsejében található. A glutén rugalmassá és levegőssé teszi a tésztát, de néhány ember szervezete nem képes megemészteni, ami súlyos problémákat okoz a bélrendszerükben.

A gluténnel kapcsolatos problémák cöliákia esetén

A glutén fogyasztása cöliákia esetén autoimmun gyulladást vált ki a vékonybél nyálkahártyájában. Az a szervezet, amely nem képes a glutént feldolgozni, ellenanyagot termel ellene, amely a vékonybél sejtjeit is károsítja. Ez megzavarja a tápanyagok felszívódását, amelynek hiánya az egész anyagcsere összeomlásához vezethet. A cöliákiások számára az egyetlen megoldás, ha teljesen elhagyják a glutént az étrendjükből, ezzel elkerülve a problémákat.

A cöliákia tünetei

  • Bélrendszeri panaszok és puffadás,
  • fokozott fáradtság,
  • fontos tápanyagok és vitaminok hiánya,
  • hasi görcsök,
  • testsúly- és izomtömeg-vesztés,
  • bőrproblémák,
  • legyengült immunrendszer.

A cöliákia diagnosztizálása

Az orvos a cöliákia diagnózisát vagy kizárását szövettani leletek és laboratóriumi vizsgálatok alapján állapítja meg. A betegség tünetei általában már gyermekkorban jelentkeznek, de felnőttkorban is előfordulhatnak.

A cöliákia nem egyenlő a gluténallergiával

A cöliákia nem gluténallergia – ez egy gyakori tévhit, amelyet érdemes eloszlatni. Valójában ez egy autoimmun betegség, amely során a szervezet ellenanyagokat termel, amelyek megtámadják és károsítják a vékonybél hámját, vagyis a sejtbélést. Cöliákia esetén egyetlen megoldás létezik: a szigorú gluténmentes diéta betartása.

A gluténallergia, más allergiákhoz hasonlóan, gyors reakciót vált ki az allergénnel – jelen esetben a gluténnal – való érintkezés után. Ezzel szemben cöliákia esetén nem alakulnak ki a bélben olyan ellenanyagok, amelyek krónikus gyulladást okoznának. A gluténallergia tünetei közé tartoznak a puffadás, hasmenés, gyakori görcsök, székrekedés, valamint légzési nehézségek.

Nem ajánlott ételek cöliákia esetén

A gluténmentes étrendet követők számára tilos minden gluténtartalmú étel fogyasztása. Ide tartoznak a következők:

  • búza, tönkölybúza, rozs, árpa, egyes zabfajták, tritikálé, kamut,
  • ezekből készült liszt, például gríz, dara, pehely, cornflakes, müzli,
  • glutént tartalmazó élelmiszerek, például húskészítmények, édességek, feldolgozott tejtermékek,
  • a seitan, amely a hús növényi alternatívája.

Különösen óvatosnak kell lenniük a cöliákiásoknak a különböző szószok és ízesítők esetében, mivel gyakran tartalmaznak glutént.

A cöliákia kezelése

A cöliákia egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes életmód. Ez azonban nem tragédia, hiszen rengeteg gluténmentes alternatíva és egészséges étel áll rendelkezésre, amelyek teljes mértékben helyettesítik a glutént.

Ajánlott élelmiszerek cöliákiások számára

  • kukorica, rizs, burgonya, hajdina, köles, amaránt, quinoa, teff, cirok,
  • hüvelyesek – szója, csicseriborsó, borsó, lencse, bab,
  • diófélék és magvak,
  • friss tojás,
  • húsok, halak és tenger gyümölcsei,
  • gyümölcsök és zöldségek,
  • a legtöbb tejtermék és sajt,
  • kókuszliszt, mandulaliszt.

Gluténtartalmú élelmiszerek jelölése

Fontos odafigyelni a csomagolt termékek összetevőire. Mielőtt például egy zacskó dióhoz vagy egy pohár joghurthoz nyúlnánk, gondosan olvassuk el a csomagoláson található összetevők listáját. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy az adott termék nem tartalmaz glutént, vagy az élelmiszer előállítása során nem került vele érintkezésbe.

2011 óta az Európai Unió előírja, hogy minden gluténtartalmú termék csomagolásán ezt egyértelműen fel kell tüntetni, és a glutént az összetevők között külön meg kell nevezni. Ez az előírás vonatkozik csomagolt és nem csomagolt termékekre is. Azokra az élelmiszerekre is érvényes, amelyek „csökkentett gluténtartalmú” vagy „gluténmentes” megjelöléssel rendelkeznek.

Hogyan élhetünk teljes értékű életet cöliákiával?

Engedélyezett gabonák fogyasztása

Nem minden gabona tartalmaz glutént. Nyugodtan fogyaszthatunk quinoát, hajdinát, rizst és burgonyát. A gluténmentes étrend részeként azonban szigorúan kerülni kell a búzát, kuszkuszt, tönkölybúzát és más kockázatos, gabonafélékből készült termékeket. A zab például természetesen gluténmentes, de a zabpelyhek glutént tartalmazhatnak a feldolgozás során. Ezért javasolt a „gluténmentes” jelöléssel ellátott zabpelyheket választani.

Gluténmentes péksütemények

Korábban a cöliákiások kénytelenek voltak szűk választékból vásárolni, vagy otthon sütni a gluténmentes kenyerüket. Ma már azonban számos gluténmentes péksütemény változat elérhető a piacon. Szinte minden jó minőségű boltban található egy speciális polc, ahol gluténmentes élelmiszerek és péksütemények közül válogathatunk.

Vitaminok és ásványi anyagok rendszeres pótlása

Bármilyen diétára való áttérés során gyakori hiba, hogy az étrend rendkívül leegyszerűsödik néhány alapanyagra. Ez ugyan megkönnyítheti a döntést arról, hogy mit fogyasszunk, de a monoton táplálkozás könnyen vezethet a fontos tápanyagok hiányához.

A cöliákiások körében gyakran jelentkezik vashiány, a B-vitaminok elégtelen szintje, valamint hajlamosabbak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) hiányára, illetve a kalcium- és vashiányra. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vérképet, amely figyelmeztethet a vitaminhiányra. A természetes források mellett vitaminokat táplálékkiegészítők formájában is pótolni kell.

Élelmiszerek gluténnel való szennyeződése

A cöliákiások számára a glutén ártalmas, még minimális mennyiségben is. Gyakran találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy „egy kis kenyér” vagy „egy kanál hagyományos tészta” nem árthat. Ez azonban nem igaz. Cöliákia esetén fontos a gluténnel való szennyeződés elkerülése is. A gluténmentes péksüteményeket külön tároljuk, és szeletelésükhöz másik vágódeszkát használjunk, mint a hagyományos kenyérhez. Még a gluténtartalmú kenyér morzsái is ártalmasak lehetnek.

Gluténmentes étrend kezdete

Az első lépések mindig nehezek, és ez a gluténmentes életmódra való átálláskor sincs másképp. Nagy segítséget jelenthet egy kifejezetten cöliákiások számára összeállított étrend. Ilyen menüt akár házhoz is rendelhetünk, amely változatos, ízletes és garantáltan gluténmentes ételeket tartalmaz.

facebook-icon