Kardio vagy más edzéstípusok - mit válasszunk?

Torna / 14. 3. 2024
Kardio vagy más edzéstípusok - mit válasszunk?

Fogyás és edzés

Ha a célod a fogyás, akkor az első számú választásnak a kardió edzésnek kell lennie. De miért kardió? Kardiovaszkuláris edzés lehet minden olyan tevékenység, amelyet többnyire viszonylag alacsony intenzitással, de hosszú ideig végeznek. Gondolhatunk tehát egy hosszabb sétára, egy élénk sétára, akár futásra vagy kerékpározásra és úszásra is.

kardio tréning, žena oddychuje po behu

A zsírégetés elve nagyon egyszerű és mindig ugyanaz - a szervezet fokozott terhelésnek van kitéve, amire úgy reagál, hogy energiát von elraktározott tartalékokból. Ideális esetben a tárolt zsírból vonja el az energiát, így érve el a kívánt hatást. A zsírégetés azonban nem az egyetlen előnye a kardióedzésnek. Ide tartozik még a szív- és érrendszer erősítése és az edzettség javítása.

Sokan azonban elsősorban az egyszerűség miatt értékelik a kardiót. Mind az élénk gyaloglás, mind a mérsékelt kocogás egyszerű tevékenység, amelyet könnyen élvezetesebbé lehet tenni egy partnerrel való beszélgetéssel vagy zenehallgatással. Nem elhanyagolandó az a tény, hogy még ha néhány száz kalóriát égetsz is el egy 30 perces futás során, a végeztével frissnek érzed magad.

A kardió sem tökéletes

A kardióedzés legismertebb alternatívái az úgynevezett HIIT-gyakorlatok és az erőnléti edzés. A HIIT edzés elve a nagy intenzitású, alacsony intervallumú tevékenységből áll. Tipikus példa erre a rövid sprintek. Az erőedzés az ellenállással vagy terheléssel végzett gyakorlatokra összpontosít, ami lehet a saját testsúlyunk vagy különböző súlyok.

Az említett edzéstípusokhoz képest a kardiónak van néhány korlátja, amit jó, ha szem előtt tartunk. Amit a kardió edzés nem ad: erőnövekedés, robbanékonyság. Az izmok építését és feszesítését. Ráadásul, ha összehasonlítjuk például egy lényegesen intenzívebb HIIT edzéssel, azt tapasztaljuk, hogy a kardió edzés több időt igényel ugyanannyi kalória elégetéséhez. Azt is meg kell jegyezni, hogy a kardió edzés az izomtömeg növelése szempontjából kevésbé hatékony. Az erőnléti edzés viszont elősegíti az izomnövekedést, ami kiemeli és hangsúlyozza az alacsonyabb testzsír hatását.

fitness vybavenie, činky, fitlopta, váha

Akkor mit is válasszunk?

A legtöbb ember számára az ideális választás a többféle edzéstípus kombinációja. Mivel az állóképesség kéz a kézben jár az erővel és fordítva, célszerű váltogatni az egyes edzéseket. Nem kell azonban rögtön a súlyok vagy egyéb felszerelések beszerzésével foglalkoznod. Elég, ha hetente egyszer vagy kétszer saját testsúllyal edzünk.

Bármelyik edzéstípust is választod, jó, ha tudod, hogy a mozgás csak kiegészítő tevékenység. Ha komolyan gondolod, hogy megváltoztatod a tested, akkor az egészséges táplálkozásnak kell mindig az alapnak lennie. Különös figyelmet kell fordítanod arra, hogy elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz (főleg friss élelmiszerekből), valamint fehérjéhez juss.

facebook-icon