Mit együnk edzés előtt és edzés után?

21. 11. 2023
Mit együnk edzés előtt és edzés után?

Először is fontos megjegyezni, hogy minden test másképp reagál és másképp működik, ezért előfordulhat, hogy nem minden ajánlásunk válik be Neked. Ennek ellenére van néhány alapelv, amely úgy tűnik, mindenkire érvényes.

Nagy étkezés – inkább utána, mint előtte

Bár egy nagyobb adag több energiát és tápanyagot ad a szervezetednek, mint egy kisebb, egy bizonyos ponttól kezdve ez az előny veszít jelentőségéből. Hogy miért? A nagy adag megemésztése több időt igényel, és ha a szervezetet megzavarod a folyamat során, azt nagy valószínűséggel érezni fogod. Ha edzés előtt addig eszel, amíg teljesen tele nem leszel, nagyon könnyen émelygést és görcsöt okozhatsz.

Ezzel szemben edzés után a szervezet hiányban van, és tápanyagokat kell felvennie, amelyeket biztonságosan biztosíthatsz neki.

Szénhidrátok, zsírok, fehérjék – mit együnk edzés előtt?

zelenina, tuniak, cottage, fitness strava

Edzés előtt a szervezetednek különösen nagy szüksége van energiára. Ezt leginkább a szénhidrátok és a bennük tárolt glikogén biztosítja. Azt azonban semmiképpen sem ajánljuk, hogy minden edzés előtt egy csomag csokoládéval kényeztesd magad.

A szénhidrátok forrásai lehetnek: banán, zabpehely, rizs, teljes kiőrlésű kenyér. Mi a banánt ajánljuk, amely a szénhidrátok mellett sok káliumot is biztosít a szervezet számára, ami nagyon hasznos az erő- vagy izomépítésben. Biztosan nem hiba, ha edzés előtt egy kis zsírt vagy fehérjét is fogyasztasz. Javasoljuk azonban, hogy könnyen emészthetőek legyenek. Ilyen például a dióvaj, az avokádó és a csirke.

Mi a helyzet edzés után?

Ryžový nákyp, šalát, zdravá strava

A kimerült szervezetnek a makro- és mikrotápanyagok széles skálájára van szüksége, ezért javasoljuk, hogy fehérjéből, valamint zsírokból és szénhidrátokból álló összetett ételeket válassz. A fehérje magas aminosavtartalmának köszönhetően elősegíti az izmok regenerálódását és az azt követő izomépítést. A szénhidrátok viszont feltöltik a kimerült glikogénraktárakat, és lehetővé teszik a szervezet számára, hogy egy kemény edzés után is működőképes legyen. Az egészséges zsírok számos ásványi anyaggal és vitaminnal töltik fel a szervezetet, mi több, a fent említett izomépítésben is segítenek.

Készülj fel az edzésre!

Tréning, pomôcky na cvičenie, ovocný šalát

Bár csak néhány alapelvet soroltunk fel, amelyeket fontosnak tartunk követni, a legfontosabb megjegyezni, hogy mindenki különböző. Sokaknak nagyon hiányzik az energia és a tápanyagok, amire szükségük van, ha koplalva edzenek, de lehet, hogy ez lesz a Te utad.

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/eat-after-workout#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/best-foods-eat-and-after-your-workout

https://www.everydayhealth.com/fitness/what-eat-before-after-your-workout/

https://gymbeam.sk/blog/co-jest-pred-treningom-a-po-treningu/

facebook-icon